17 gün süren Paris 2024 Olimpiyat Oyunları; ülkemizin olimpiyatlara katılışının 100. yılıydı.

Türkiye, Paris 2024’ten 8 madalyayla dönerken ‘ille de şampiyonluk ve altın madalya’ istemleri, 3 gümüş 5 bronz madalyamız ile son buldu.

Oyunlarda, ABD 592 sporcu ile, Fransa 573, Avustralya 460, Almanya 427, Japonya 404, Çin 388, İspanya 382, İtalya 361 ve İngiltere 327 sporcu ile ülkesini temsil etti.

2024 Paris Olimpiyat Oyunları madalya sıralamasında 64. sırada yer alan ülkemiz, 18 spor dalında kadınlarda 54, erkeklerde 48 sporcuyla ülkemizi gururlandırmak istedi.

Başarı-başarısızlık üzerine yapılan yorumlara, minik bir katkı sunmadan önce, yeniden hatırlayalım :

BOKS…

En çok madalya da kadın boksörlerimizden geldi. Hatice Akbaş ve Buse Naz Çakıroğlu, ülkenin düşü olan altına vurduysa da, gümüşte kaldılar. Esra Yıldız Kahraman ise üçüncülük maçını kazanarak bronz madalya aldı. Çakıroğlu, Tokyo 2020’nin ardından bir kez daha olimpiyat madalyası kazanma başarısı göstermiş oldu.

OKÇULUK…

Tokyo olimpiyat şampiyonu Mete Gazoz, bu kez bireysel olarak altına ulaşamasa da, Ulaş Berkim Tümer ve Abdullah Yıldırmış ile oluşturulan erkekler okçuluk takımıyla bronz madalya uzandı. Bu başarı, Türkiye’nin olimpiyat tarihinde, takım sporlarında aldığı ilk madalya olarak kayıtlara geçti.

GÜREŞ…

Olimpiyat Oyunları tarihimizde en başarılı olduğumuz spor branşı olan güreşte bu kez iki bronz kazandık. Madalyaları; kadınlar 68 kiloda Buse Tosun Çavuşoğlu, erkekler 125 kiloda ise Rio Olimpiyatları’nın altın ismi, dünya şampiyonumuz Taha Akgül kazandırdı. Akgül aktif güreş yaşamını da bu olimpiyat ile noktaladı.

ATICILIK…

Olimpiyat tarihimizde takım sporlarındaki ikinci madalyasını da Paris’te kazandı. Atıcılık branşında 10 metre havalı tabanca karma takımındaki milli sporcular Şevval İlayda Tarhan ve Yusuf Dikeç aldığı gümüş madalya ile olimpiyatların atıcılık branşındaki ilk madalyasını da kazandırmış oldu.

Atıcılık, yaz olimpiyatları tarihi boyunca, madalya kazandığımız onuncu spor dalımız oldu.

TEKVANDO…

Milli sporcumuz Nafia Kuş Aydın da kadınlar 67 kiloda ülkemize bir bronz madalya daha kazandırdı.

BİR KAÇ BRANŞ DAHA…

Ülkemizi dünya çapında öne çıkaran, dünya şampiyonu kadın voleybol takımı, Çin’i yenerek tarihimizde ilk defa yarı finale kaldı. Ancak, yarı finalde İtalya’ya; üçüncülük maçında da Brezilya’ya yenilerek dördüncü oldu.

Kafilemizin en genç sporcusu16 yaşındaki milli yüzücü Kuzey Tunçelli, Türkiye’ye bu branşta ilk kez olimpiyat finali heyecanı yaşattı. Tunçelli 1500 metre serbest stil yüzme finalinde beşinci oldu ve bu başarısını Dünya Gençler Rekoru olarak taçlandırdı.

Sırıkla atlamada milli atletimiz Ersu Şaşma ismini giderek daha çok duyacağız… Paralel barda milli jimnastikçimiz Ferhat Arıcan da, Ersu ve Kuzey gibi olimpiyat beşincisi oldular. Bu arada, 400 metre engellide yarı final koşan Bursalı rekortmen atletimiz Berke Akçam’ı da unutmayalım…

SONUÇ…

Yazının başında paylaştığım cümleyi, yinelemek istiyorum :

2024 Paris Olimpiyat Oyunları madalya sıralamasında 64. sırada yer alan ülkemiz, 18 spor dalında kadınlarda 54, erkeklerde 48 sporcuyla ülkemizi gururlandırmak istedi.

Bakmayın siz öyle ‘sonuç’ sözcüğünün düz mantığına.

Çok net ifade edebiliriz ki, bu sporcu kardeşlerimiz, bu ülkenin en başarılı sporcuları ve gerçekten her birinin amacı, bu ülkeye madalya kazandırıp gururlandırmak.

Ne yazık ki; bu topraklardan şampiyonların çıkması çok kolay değil. Çoğu zaman bireysel çabalar ile mümkün. Üstelik, 85 milyonluk ülkemin genç nüfusuyla durmadan gurur duyuyoruz. Ancak, beklenen üstün sportif performansı ne yazık ki yakalamak mümkün olmadı.

Peki neden ?

Yanıt çok basit ama inanılmaz derecede önemli bir eşik. Çünkü, yediden yetmişe futbola odaklı bir ülkenin, yap-boz siyaseti devam ettiği ve net spor politikasının oturmamış olması, önümüzdeki en büyük sorun.

Bilimsel verilerden uzak yapılan her çalışmanın sonu hüsrandır. Ama ‘biz 10 aydır bilimsel verilerle çalışıyoruz’ demek de, laf ebeliğinden başka bir şey değil.

204 ülkeden 10.500 sporcunun mücadelesinde ‘140 ülkeyi geçtik, sıralamada 64.olduk’ diye sevinmek de mümkün değil elbette.

Sözü bağlamanın zamanı geldi.

Aldığımız madalya sayısı az olabilir. Ancak; ulusal formayı giyen bütün sporcularımıza şükranlarımızı sunuyorum. Çünkü, onlar; olimpiyat barajını geçebilen bu ülkenin en başarılı 102 sporcusu. İyi ki varlar…

Sporun gerçek bir bilim dalı olduğuna inanarak, sistematik yapılanmayla çağın gereklerine uyan çalışmalar, bu topraklardan yüzlerce başarılı sonuç çıkartır.

Sporun simgesi belli :

-Citius…Fortius…Altius… (Daha hızlı… Daha yükseğe… Daha güçlü…)

Nice başarılara…

Yayınlanan makalelerde belirtilen görüşler ve fikirler sadece yazarın/yazarların görüşüdür. Yayınlanan içeriklerle ilgili bütün sorumluluklar yazarlara aittir.

Bu haber ilginizi çekebilir