Final serisinin sona ermesinin ardından taraftarların belki de en çok merakla beklediği süreç başlıyor: Transfer dönemi!

Bütün takımlar yeni sezona daha ümitli hazırlanmak için kolları sıvayacak ve takımlarına olabilecek en iyi oyuncularla sözleşme imzalamaya çalışacak.

Eurohoops Fırın, her sene olduğu gibi bu sene de serbest oyuncu yazı dizisine başlıyor: Pozisyon pozisyon bu sezon Basketbol Süper Ligi’nde mücadele edip kontratı sona eren en iyi oyuncuları karşınıza getiriyoruz.

Bu büyük serüvene, serbest kalacak en iyi 10 şutör guardla devam ediyoruz.

NOT: Yaz dönemi için kontratında opsiyon bulunan oyuncular listeye dahil edilmemiştir.

NOT**:  Oyuncular arasında bir sıralama gözetilmemiştir.

Carsen Edwards – Fenerbahçe Beko

Yaş: 25

Sezon İstatistikleri: 20 maç, 13.3 sayı, 2.0 ribaund, 2.0 asist

Geçtiğimiz sezon NBA G-League’de adeta harikalar yaratan Carsen Edwards, yazın büyük beklentilerle Fenerbahçe Beko’ya transfer olmuştu. Buna karşın Edwards’ın kendisinden beklenen etkiyi yapabildiğini söylemek güç.

Sahada tam anlamıyla komple bir hücumcu olan ve müthiş bir skor potansiyeline sahip olan 25 yaşındaki oyuncu, neredeyse bir skorerden beklenen her türlü tehdidi yaratabiliyor.

Hızıyla rakiplerini çok kolay eksiltebilen, belirli ölçüde bir pas tehdidine sahip olan, dış şutun her türlüsünü atabilen ve kendi skorunu yaratabilen Edwards, buna karşın Avrupa basketboluna henüz gereken adaptasyonu sağlayamadı.

Hücumda özellikle karar verme mekanizmasındaki problemler nedeniyle takımına zarar verebilen Edwards, savunmada ise sıkça rakip takımlar tarafından hedefleniyor.

Öte yandan ABD’li skorerin Basketbol Süper Ligi’ndeki performansı ise EuroLeague’e kıyasla çok daha pozitifti. Sezon boyunca ağırlıklı olarak ligde süre alan Edwards, çoğu karşılaşmada Fenerbahçe’nin skor yükünü çekti.

Bu yaz Fenerbahçe Beko’dan ayrılmaya hazırlanan Carsen Edwards, Avrupa basketboluna iyice adapte olabildiği takdirde adından çok daha sık söz ettirebilecek bir yetenek.

<>

Jaylon Brown – Pınar Karşıyaka

Yaş: 28

Sezon Ortalamaları: 31 maç, 12.4 sayı, 1.8 ribaund, 2.9 asist, 1.1 top çalma

Pınar Karşıyaka’nın yazın kısa rotasyonuna yaptığı önemli takviyelerden biri olan Jaylon Brown, buna karşın sezon başında beklenen istikrarı yakalayamamış ve düzenli süre bulmakta zorlanmıştı.

Sezon ilerledikçe kadrodaki yerini sağlamlaştıran Brown, takımı Karşıyaka’nın final yürüyüşündeki en kilit faktörlerden biri oldu.

Bir önceki takımı Hamburg Towers’ta topu sıkça domine etme özgürlüğüne sahip olan ABD’li skorer, Karşıyaka’da ise Errick McCollum, Braian Angola ve Kenan Sipahi gibi kısaların varlığı nedeniyle aynı fırsatı yakalayamadı.

Buna karşın zamanla topsuz oyunda fark yaratmaya başlayan Brown, özellikle topsuz perde çıkışı aksiyonlarındaki yüksek verimliliği sayesinde takımının hücumlarına farklı bir boyut kattı.

Şu sıralar ligimizin en keskin şutörlerinden biri olarak görülen Jaylon Brown, Pınar Karşıyaka’yla sözleşme yenilemediği takdirde farklı BSL ekiplerinin radarına girebilir.

<>
<>

Rodrigue Beaubois – Anadolu Efes

Yaş: 35

Sezon İstatistikleri: 24 maç, 14.7 sayı, 1.6 ribaund, 2.1 asist, %51 üçlük isabet oranı

Günümüzde Avrupa basketbolunun en deneyimli skorerlerinden biri olan Rodrigue Beaubois, 2018-19 sezonundan beri ülkemizde Anadolu Efes formasını terletiyor.

Şu ana kadarki 5 senelik Efes serüveninde silinmez izler bırakan Beaubois, üst üste 2 kez EuroLeague şampiyonluğuna ulaşan Anadolu Efes kadrosunun en unutulmaz isimlerinden biri oldu.

Efes macerasından önce de EuroLeague seviyesinin en değerli skorerlerinden biri olan Fransız oyuncu, ülkemizde alışık olduğundan daha farklı bir role en iyi şekilde adapte oldu.

Shane Larkin ve Vasilije Micic gibi iki süper yıldızı topsuz oyun becerisiyle müthiş tamamlayan Beaubois, özellikle topsuz perdelerden çıkıp attığı üçlüklerle ve çembere yaptığı ataklarla Efes hücumuna farklı bir boyut kattı.

Son 2 sezondur sakatlık sorunlarıyla boğuşmasına ve ilerleyen yaşına karşın Rodrigue Beaubois, bu sezon çoğu Basketbol Süper Ligi karşılaşmasında Anadolu Efes’in skor yükünü sırtladı. Buna ek olarak Fransız yıldız, yüzde 51 gibi muazzam bir üçlük isabet oranı tutturdu.

Bu yaz Efes’le olan kontratını uzatması beklenen 35 yaşındaki Beaubois, aksi bir senaryoda ise ilerleyen yaşına rağmen her takım için çok değerli katkılar sunabilecek bir isim.

<>
<>

Rob Gray – TOFAŞ

Yaş: 29

Sezon Ortalamaları: 26 maç, 17.9 sayı, 3.7 ribaund, 3.8 asist, 1.1 top çalma

AS Monaco forması ile 2021 EuroCup finalinin MVP’si seçilen Rob Gray, buna karşın EuroLeague’de beklediği fırsatı bulamamıştı.

Yazın Fransız ekibinden ayrılarak büyük beklentilerle TOFAŞ’a transfer olan ABD’li yıldız, büyük bölümü kenarda geçen bir yılın ardından skorer becerilerini yeniden sergilemeye başladı.

Zaman zaman topla verdiği kararlar nedeniyle eleştirilse de Gray, ligimizin en değerli skorerlerinden bir tanesi.

Topla rahatlıkla karşısındaki oyuncuyu eksiltebilmesinin yanı sıra kendi skorunu yaratma konusunda da bir uzman olan 29 yaşındaki skorer, özellikle sezon ortasında takımın başına koç Orhun Ene’nin gelmesiyle birlikte performansını farklı bir boyuta taşıdı.

Bu yaz TOFAŞ’la sözleşmesi sona erecek olan Rob Gray, ligimizde kaldığı takdirde üst düzey skorer becerileriyle adından söz ettirmeye devam edebilir.

<>
<>

Briante Weber – ONVO Büyükçekmece

Yaş: 30

Sezon Ortalamaları: 22 maç, 12.5 sayı, 5.6 ribaund, 3.8 asist, 2.6 top çalma

BSL’de 2022-23 sezonuna üst üste yenilgilerle başlayan ONVO Büyükçekmece, başlarda ligin en büyük düşme adaylarından biri olarak görülüyordu.

Buna karşın sezonun ilerleyen kısmında müthiş bir reaksiyon veren koç Özhan Çıvgın’ın ekibi, Playofflara kalmayı tek maçla kaçırdı. Bu dönüşümdeki en büyük pay sahiplerinden biri ise Briante Weber’dı.

Takıma sezon ortasında dahil edilen Weber, kısa rotasyonunun yıldızı Jordon Crawford’u müthiş tamamladı.

Hücumda ekstra bir top yönlendirici olarak hem skor, hem ribaund, hem de asist katkısı yapan ABD’li oyuncu, buna ek olarak maç başına 2.6 top çalma ortalamasıyla ligin en etkili kısa savunmacısı olarak öne çıktı.

Bu yaz takımıyla sözleşmesi sona eren Briante Weber, çok yönlü profili sayesinde formasını giydiği takıma çok önemli katkılar yapabilecek bir isim.

<>
<>

Jamar Smith – Bahçeşehir Koleji

Yaş: 36

Sezon Ortalamaları: 26 maç, 13.4 sayı, 1.8 ribaund, 2.7 asist

Sadece ligimizin değil, Avrupa basketbolunun en tecrübeli skorerlerinden biri olan Jamar Smith, Bahçeşehir Koleji formasıyla 2. sezonunu geride bıraktı.

Bir önceki sezona kıyasla takımının beklenen istikrarı ortaya koyamamış olmasına karşın 36 yaşındaki Smith, üst düzey skorer yetenekleri sayesinde yine takımının kısa rotasyonundaki en kilit ismiydi.

Artık yaşının iyice ilerlemesine rağmen hala topla çok çabuk yön değiştirebilen Smith, bu sayede kendi şutunu rahatlıkla yaratabiliyor.

Ayrıca kritik anlarda sorumluluk alıp el yakan toplarda isabet bulabilmesi de deneyimli skorerin değerine değer katıyor.

Bu yaz Bahçeşehir Koleji’nden ayrılması beklenen Jamar Smith, gelecek sezon 37 yaşına girecek olmasına rağmen hala üst düzey bir skorer.

<>
<>

Rasheed Sulaimon – AYOS Konyaspor

Yaş: 29

Sezon Ortalamaları: 18.0 sayı, 4.8 ribaund, 5.2 asist

Bu sezon Basketbol Süper Ligi’nin en istikrarsız takımlarının başında gelen AYOS Konyaspor, koç değişiklikleri ve mağlubiyet serileriyle geçen bir sürecin sonunda küme düşmekten kurtulamadı.

Buna karşın sezon boyunca çok etkili bir performans ortaya koyan Rasheed Sulaimon, Alex Perez ve Jordan Morgan’la birlikte takımının en istikrarlı üç oyuncusundan biriydi.

Özellikle Morgan’ın sakatlığı nedeniyle forma giyemediği maçlarda Konyaspor’un skor yükünü adeta tek başına çeken Sulaimon, skorer yeteneklerine ek olarak ribaundlara ve top paylaşımına yaptığı katkıyla adından söz ettirdi.

AYOS Konyaspor’un bir alt lige düşmesiyle birlikte serbest kalan Rasheed Sulaimon, eğer ligimizde kalırsa çok yönlü profiliyle birlikte formasını giydiği takına önemli katkılar yapabilir.

<>
<>

Tyrus McGee – Galatasaray NEF

Yaş: 32

Sezon Ortalamaları: 23 maç, 11.5 sayı, 2.1 ribaund, 2.3 asist, 1.1 top çalma

Sezona kısa rotasyonunda Dee Bost, Dylan Ennis ve Braian Angola üçlüsüyle başlayan Galatasaray NEF, buna karşın bekleneni veremeyen Angola’nın takımdan ayrılmasıyla birlikte yeni bir kısa arayışına girdi.

Daha önce ülkemizde Afyon Belediye formasını da terleten McGee, Pınar Karşıyaka yolcusu olan Braian Angola’nın yerine kadroya eklendi.

Sahada kendi skorunu yaratabilmesi, dripling üzerinden bulduğu şutlar ve savunmadaki enerjisiyle takımına katkı sağlayan McGee, zaman zaman istikrar sorunları nedeniyle eleştirilse de Galatasaray kadrosunun önemli isimlerinden biri oldu.

Bu yaz Galatasaray NEF’le olan sözleşmesi sona eren Tyrus McGee, ligimizde kaldığı takdirde skorer becerileriyle öne çıkmaya devam edebilir.

<>
<>

Muhammed Baygül – Bahçeşehir Koleji

Yaş: 31

Sezon Ortalamaları: 30 maç, 10.7 sayı, 3.3 ribaund, 2.7 asist

Bahçeşehir Koleji, bu sezon ligimizde yerli rotasyonundan en çok düzenli katkı alan takımlardan biri oldu. Kadronun deneyimli ismi Muhammed Baygül de sezon boyunca kadronun vazgeçilmezleri arasında yer aldı.

İstanbul ekibindeki 2. sezonunu geride bırakan Muhammed, maç başına 24 dakika sahada kalırken yaptığı skor, ribaund ve asist katkılarıyla öne çıktı.

Bu sezon üçlüklerde istikrar sorunu yaşamasına karşın 31 yaşındaki oyuncu, top yönlendiricilik becerisi ve çembere ataklarıyla Bahçeşehir Koleji hücumlarına önemli katkılar yaptı.

Yazın 2 senelik Bahçeşehir Koleji serüveninin noktalanması durumunda Muhammed Baygül, ligde yerli rotasyonuna takviye yapmak isteyen takımların radarına girecektir.

<>
<>

Anthony Clemmons – Bursaspor Basketbol

Yaş: 28

Sezon Ortalamaları: 32 maç, 11.0 sayı, 2.8 ribaund, 3.0 asist, 1.2 top çalma

Bir önceki sezon ülkemizde Türk Telekom forması giyen Anthony Clemmons, başkent ekibinde ortaya koyduğu performansla ligimizin istikrarlı yabancıları arasına girmişti.

Yazın Andrew Andrews ve John Holland gibi önemli isimlerin takımdan ayrılmalarıyla birlikte Bursaspor’a transfer olan Clemmons, sezon boyunca koçu Dusan Alimpijevic’in vazgeçilmezlerinden biri oldu.

Her ne kadar skorerlik becerileri bakımından Andrews’un gerisinde olsa da çok yönlü bir kısa olan Clemmons, oyunun savunma yönünde de Bursaspor’a önemli katkılar sağladı.

Hücumda ise 29 yaşındaki oyuncu, çembere atakları ve top yönlendiriciliğiyle öne çıktı.

Bursaspor’la sözleşmesi bu yaz sona eren Anthony Clemmons, ligimizde kaldığı takdirde agresif savunması, çembere atak tehdidi, top yönlendiriciliği ve ceza şutlarıyla formasını giydiği takıma katkı sağlayabilir.

Kaynak: Eurohoops

<>
<>

Bu haber ilginizi çekebilir