Açılış seremonisi için pek çok eleştiri olsa da, seremoni stadyumda değil, Paris sokaklarında yapıldı.
Eleştiri ayrıntılarına girmeden ifade etmeliyim ki, değişikti…
**
10.500 yarışmacının katılımıyla düzenlenen etkinlik, 35 ayrı spor dalında düzenlendi.
Programda bulunan 28 spor dalına bu kez ek sportif mücadeleler de eklendi:
-Dalga sörfü, kaykay, spor tırmanış ve break dans dalları ilginçti doğrusu. Nitekim, oyunların en genç sporcusu 14 yaşındaki Japon Coco Yoshizawa sokak kaykayında altın madalyaya uzandı.
**
Halka açık olarak kadınlar ve erkeklerin birlikte yarıştığı maraton çok güzel bir fikir olarak olimpiyat tarihine geçti.
Amatör sporcular ve halk olimpiyat sporcuları ile yarışabildi…
**
Çifte standart her zaman var; yine var-dı:
Rusya ve Belerus’a uygulanan yasak; binlerce Filistinli insanı katleden İsrail’e karşı uygulanmadı.
**
Kirlilik ve gemi trafiğinin neden olduğu tehlikeler nedeniyle yüzmenin yasaklandığı Sen Nehri’nin temizliği için Fransız hükümetinin son 10 yıldır 1,5 milyar avro harcadığı ifade edildi. Ancak, buna rağmen Sen Nehri, kirlilik tartışmalarının odağına yerleşti.
Yarışlardan sonraki hafta içinde, kusan ve bağırsakları bozulan sporcular sosyal medya paylaşımları yaptı.
**
Jimnastik Kadınlar yer finalinde, tamamı siyahlardan oluşan jimnastikçiler çıktıkları podyumda bir nevi tarih yazdılar.
**
Mısırlı eskrimci Nada Hafez, yedi aylık hamileyken Paris Olimpiyatları’nda yarıştı.
Hafez; ABD’li Elizabeth Tartakovsky’yi 15-13 mağlup ettikten sonra, son turunda Güney Koreli Yeon Hyeong’a 15-7 mağlup oldu.
**
5.000 ve 10.000 metre kadınlar koşusunda bronz madalya alan 31 yaşındaki Sifan Hassan, inanılmaz bir rekora imza atarak, sadece 1,5 gün sonra maraton koşup altın madalya kazandı. Derece 2.22.55 ve yeni bir olimpiyat rekoru.
(Bu arada üç farklı dalda olimpiyat madalyası kazanan en son isim, 1952 Helsinki Olimpiyatları’nda Maraton, 5000 ve 10000 metrede altın madalya sahibi, Çek Lokomotifi olarak bilinen Emil Zatopek’i anmadan geçemiyorum.)
Yeniden Hassan konusuna dönersem; kapanış töreninde başörtüsü ile kürsüye çıkıp, Fransa’ya laiklik konusunda ince bir mesaj verdi. Çünkü, Fransa, olimpiyatlarda yarışacak milli takım oyuncularına başörtüsü yasağı uygulamıştı. Ve Hassan bunu bütün dünyanın izlediği kapanış törenlerinde delmiş oldu.
YARIN; 3. bölümde dikkat çekici ayrıntılar var.
Yayınlanan makalelerde belirtilen görüşler ve fikirler sadece yazarın/yazarların görüşüdür. Yayınlanan içeriklerle ilgili bütün sorumluluklar yazarlara aittir.
Bu haber ilginizi çekebilir