Recep Günay’lı bu filmi 24 yıl önce görmüştüm!

Geçmiş bize daima bir şeyler anlatır, iyi okuyup anlamak gerekir. Sizleri, 24 yıl öncesine götürüp Recep Günay’ın Bursaspor’da ilk başkanlık yaptığı günleri anlatacağım. Nasıl seçildi, seçildikten sonra neler yaşandı, bırakmaya nasıl ikna oldu? Bugün ile aradaki inanılmaz benzerlikler neler? Belgeleriyle kulübe kestirilen kıyafet faturaları, yeğen ve gönüllülere verilen kulüp arabaları, işe almalar, otopark devirleri vb… 1999 yılında tüm süreci takip edip yazan, televizyonda anlatan birisi olarak arşivimi açtım.

Avatar photo Celil İnce1 yıl önceSon güncelleme 22 Temmuz 2023 - 08:55

Ali Ay, “Bursaspor Kulübü’nün yapılacak ilk genel kurulunda başka bir adayın çıkmaması halinde başkanlığa aday olacağım” açıklamasını yapınca ortalık iyice karıştı.

Recep Günay’dan nasıl bir hamle geleceğini merak edenler çok beklemediler; Günay, ertesi gün üst üste iki açıklama ile adeta ateş etti!

Bunun üzerine eski yöneticiler, taraftar grupları, sosyal medyadaki Bursasporlular; Recep Günay’a tepki gösterip, seçildiği genel kurulda ve öncesinde yaptığı açıklamaları hatırlattılar.

Özetle “Bursaspor’un önünü açmak için olağanüstü genel kurul kararı al” dediler.

Zaten, Recep Günay’ın seçildiği olağanüstü genel kurulda ve öncesinde de olağanüstü şeyler olmuştu.

Günay adaylığını açıklamış, 48 saat içinde geri çekilmiş, sonra yine aday olmuştu.

Sütaş Timsah Park’taki kongreye gelen sadece 300 civarında üye vardı. İtirazlar ve divan kurulunun tartışmalı kararları, eleştiriler sonrası Recep Günay’ın ekibiyle birlikte kongre mekanını terk etmesi, sonra gıyabında açık oylama ile seçilmesi daha önce görülmüş, olağan şeyler miydi?

 

24 YIL ÖNCE BEN BU FİLMİ GÖRMÜŞTÜM

Kongre öncesi ve seçim günü dahil özetle ne diyordu Recep Günay; “Biz Bursaspor’a sahip çıkanların önünü açmak, kulübe zaman kazandırmak, kayyumdan kurtarmak için aday olduk.”

Ben ağzından duymadım ama ‘bu borç yükünden kurtaracak bir yönetim olursa boynumuz kıldan ince, çekiliriz’ mealinde sözlerini okudum.

Tüm bu süreç bana o kadar tanıdık geliyor ki, kendimi ‘dejavu’ yaşıyor gibi hissettim.

Yazımın bundan sonraki kısmında sizleri, 24 yıl öncesine, 1999 yılına götüreceğim.

O zamanlardaki görevlerim Olay TV Spor Müdürü ve Olay TV Haber Koordinatörü olarak; tanık olduğum, gazetede yazı yazdığım, televizyonda program yaptığım, olayların tam içinde yaşadığım; Recep Günay’ın ilk Bursaspor başkanlığı dönemini anlatacağım.

Bugün ile arada ne kadar benzerlikler olduğunu göreceksiniz. Siz de dejavu yaşadığınızı zannedeceksiniz.

 

BUGÜNÜ ANLAMAK İÇİN DÜNÜ İYİ OKUYALIM

Recep Günay, 1999 yılının haziran ayındaki Bursaspor genel kurulunda seçilmeden önce neler yaşandı, kongre günü neler oldu, sonrasında neler görüp, nelere şahit olduk?

Bursaspor’a ödettirilen yönetici takım elbise faturalarını, yeğenlere verilen kulüp arabalarını, denenen 18 futbolcuyu ve yapılan 8 transferin çoğunun boş oluşunu, 6 ayda yapılan 611 üyeyi, ‘kulübü biraz da varoşlar yönetsin’ sözlerini, bugünkü gibi o zaman da basına getirilen yasakları…

Dünü iyi okuyalım ki, bugünü daha iyi anlarız.

Arşivimi açtım, haydi buyurun…

 

CAVİT ÇAĞLAR TEK ADAY OLARAK KONGREYE KATILDI AMA…

1998-99 sezonunu Kani Şen başkanlığındaki yönetim ve Nejat Biyediç, Ahmet Akcan ve Sakıp Özberk’in teknik patronluklarında; lige güç bela tutunarak tamamlayan Bursaspor’da, 9-16 Haziran tarihlerinde olağanüstü genel kurul vardı.

Cavit Çağlar, üzerinde birleşilmiş tek isim olursa başkan adayı olduğunu açıklamıştı.

Fethiye Kültür Merkezi’ndeki kongrenin 9 Haziran tarihindeki ilk oturumuna 1.147 üye katıldı. Çağlar salona tek aday olarak gelmiş ve ayakta alkışlanmıştı.

Ancak toplam 2.793 üyeden yarısından bir fazlasının imzası gerekiyordu. 250 kişi eksik kalmıştı.

Sanki gizli bir el çoğunluğun sağlanmaması için çalışmıştı.

Bizler o zaman o elin Kani Şen yönetimi olduğunu düşündük. Zira, o yönetim 9 ayda 427 yeni üye kaydı yapmıştı Bursaspor’a ve o üyelerden salona gelen fazla kişi görmemiştik.

O gün Bursaspor tarihindeki önemli kırılma anlarından birisi olmuştur belki de…

Kongre bir hafta sonraya kaldı.

NE OLDU DA ÇAĞLAR ÇEKİLDİ?

İki gün sonra; Remzi Cinoğlu döneminde 2.Başkan olan Yaşar Öztürk de başkanlığa aday olduğunu açıkladı.

Cavit Çağlar ertesi gün adaylıktan çekildi.

‘Ben kongre yarışına girecek adam değilim, bunu da söyledim. Aday arkadaşa başarılar diliyorum, Bursaspor’un yolu açık olsun’ dedi ve bıraktı.

Çağlar biraz da böyle bir bahane bekliyordu. Onu gördü ve hemen çekildi.

Yoksa gerçekten istemiş olsaydı Bursaspor başkanlığını alırdı. Kongrede Yaşar Öztürk açık ara geride kalırdı.

 

RECEP GÜNAY SEÇİLDİĞİ GÜN SALONDA NELER YAŞANDI?

16 Haziran’daki kongreye Muzaffer Önadım tek aday olarak girdi. Divan Başkanı Doğan Arar’dı.

Bursaspor tarihinde bir ilk olarak Kani Şen yönetimi faaliyet ve hesap raporları ibra edilmedi.

Çünkü Lemi Keskin yaptığı konuşmada; kulübün 3 yıllık reklam ve yayın haklarının Saran Şirketine peşkeş çekildiğini söylemişti.

Üyeler başkanlık için Cavit Çağlar tezahüratları yaparken, Doğan Arar kongreye bir saat ara verdi.

O arada Murat Gülez’in, Orhan Gençoğlu’nun aday olması için salonda görüşmeler oldu ama sonuç çıkmadı.

Bu esnada kağıtlara elle yazılan liste divan başkanlığına iletildi. O listenin başkanı Recep Günay’dı. Muzaffer Önadım ile birlikte yarışa girdi ve 235 oy alan Recep Günay kazandı.

Herkes şok olmuştu, çünkü Cavit Çağlar derken Bursaspor’da tribünden gelen taraftar bir başkan vardı artık.

GÜNAY’IN İLK AÇIKLAMASI ‘BİZİM YERİMİZ TRİBÜNDÜ

Recep Günay’ın listesinde şu isimler vardı;

Sedat Öztürk, Necati Özensoy, Rasim Tuğcu, Oktay Bilgin, Tamer Afacan, Süleyman Uysal, Nihat Vardar, Hamit Şahin, Ali Cakalıoğlu, Cem Cankılıç, Murat Sezgin, Hasan Altınsu, Orhan Yayman ve Cüneyt Dizdar.

Recep Günay yönetimi aynı akşam yaptığı ilk toplantı sonrası şu açıklamayı yaptı;

“Bizim yerimiz tribündür.  Biz Bursaspor’u yönetmek için değil, zaman kazandırmak, olağanüstü kongre kararı alıp işi ehline teslim etmek için aday olduk.”

Günler geçtikçe Günay, ‘Bursaspor’u biraz da varoşlar yönetsin, ne olacak?’ demeye başladı.

Bursaspor’a kalıcı gelir sağlayacağım açıklamaları yapıp; Vali Orhan Taşanlar’dan, Büyükşehir Belediye Başkanı Erdoğan Bilenser’den araziler istedi.

‘İşadamlarından sadaka istemiyoruz, takıma forma reklamı versinler’ diye gezdi.

AYNI BUGÜNKÜ GİBİ BIRAKMAK İSTEMEDİ

Tıpkı bugünkü gibi söz verdiler gitmiyorlar diyenlere (kelimesi kelimesine yazıyorum), “Bizi yıpratmaya çalışanlar, ellerinden geleni artlarına koymasınlar. 3-5 kişi istiyor diye kongre kararı almayız. Ancak konsensüs sağlanırsa biz burada durmayız. Sözümüzün arkasındayız” cevabını verdi.

Recep Günay aynı türküyü 24 yıl sonra da söylüyor.

1999 yılının Haziran ayı sonuna gelindiğinde Recep Günay’ın bırakmayacağı anlaşıldı. İcraatına da başlamıştı.

 

ALINAN KÖTÜ SONUÇLAR İŞİNİ ZORLAŞTIRDI

Teknik direktör olarak Kemal Batmaz ile anlaşmaya varıldı. Batmaz’ın yardımcılığını Adnan Örnek üstlendi.

Çalkantılı geçen transfer ve lige hazırlık süreci sonrası, ilk üç maç Altay, İstanbulspor ve Gaziantep’e yenilince Kemal Batmaz’ın yerine Yılmaz Vural getirildi.

Hedef Bursaspor’u o zamanki adıyla 1.Lig’de bırakmaktı.

1999-2000 sezonu ilk yarısı sona ererken, Bursaspor 18 takımlı ligde oynadığı 14 maçta sadece iki galibiyet almış ve topladığı 10 puanla 16.basamakta bulunuyordu.

Takım kötü olunca genel kurul baskıları daha da arttı ve buna dayanamayan Recep Günay ve arkadaşları 26 Ocak 2000 tarihi için olağanüstü genel kurul kararı aldı.

ORHAN ÖZSELEK VE BİLENSER FORMÜLÜ

O zaman adını rahmetle andığım ve birlikte çalışmaktan onur duyduğum Orhan Özselek, Büyükşehir Belediye Başkanı Erdoğan Bilenser formülünü ortaya atıp üzerinde çok çalışmıştı.

Özselek, Bursaspor’un kurtuluşunun Bilenser liderliğinde oluşacak yönetimde olduğunu söylerdi hep.

Nihayet bu gerçekleşti ve 26 Ocaktaki genel kurulda Erdoğan Bilenser ve sonradan “29 dev adam” dediğimiz liste oluştu.

O liste şöyleydi;

Erdoğan Bilenser (Başkan), Fikret Üstenci (2.Başkan), Ali İhsan Yeşilova (Mali Asbaşkan), Orhan Özselek (Teknik Asbaşkan), Nihat Şengezer (İdari Asbaşkan), Levent kızıl (Federasyon Sorumlusu), Erkan Körüstan (Altyapı Sorumlusu), Şürkü Akyollu (Basın Sözcüsü), Erhan Akbaş (Halkla İlişkiler ve Reklam Sorumlusu), Erol Türkün (Yurtdışı ilişkiler), Sırrı Yılmaz (Amatör Şubeler), Şenol Şankaya, Celal Sönmez, Orhan Gençoğlu, Hüseyin Özdilek (Üyeler).

Dikkatinizi çekerim; bu listede dört Bursaspor başkanı var.

Recep Günay’ın 24 yıl önce ve 6 ay süren ilk başkanlık dönemi bu yönetimin iş başına gelmesi ile sona ermişti.

 

YARIN BELGELER VE TANIKLIĞIM EŞLİĞİNDE, RECEP GÜNAY’IN İCRAATLARI

Yarınki yazımda, o dönemde Bursaspor’a ödettirilen yönetici takım elbise faturalarını (Bu faturaları o zaman Olay Gazetesinde yayımlamıştım, o kupürleri yine vereceğim), yeğenlere ve gönüllülere verilen kulüp arabalarını; Recep Günay’ın bu iddialarıma verdiği yanıtları, bugünkü gibi o zaman da basına getirilen yasakları, denenen 18 futbolcuyu ve yapılan 8 transferin çoğunun boş oluşunu, 6 ayda yapılan 611 üye gibi konuları anlatacağım.

Yayınlanan makalelerde belirtilen görüşler ve fikirler sadece yazarın/yazarların görüşüdür. Yayınlanan içeriklerle ilgili bütün sorumluluklar yazarlara aittir.

Bu haber ilginizi çekebilir